Zona temperata

Zona temperata



Zona temperată indică în geografie cele două zone din emisferele nordică şi sudică care sunt cuprinse între latitudinile tropicelor şi ale cercurilor polare.   Zona temperată se caracterizează prin patru anotimpuri. Schimbările climaterice generale dintre vară şi iarnă în aceste zone sunt treptate, indiferent dacă vremea se încălzeşte ori că se răceşte, generând două anotimpuri intermediare, primăvara şi toamna, între extremele temperaturilor celor mai scăzute (iarna) şi a celor mai ridicate (vara). Indiferent de "vremea obişnuită" şi de localizare geografică, climatul zonelor temperate poate oferi uneori vreme extrem de schimbătoare şi greu de prezis.De la 30 la 60 grade latitudine, în fiecare emisferă se întinde zona biogeografică temperată.  Acestei zone ii sunt proprii biomurile de padure si de vegetatie ierboasa.








1. Vegetația mediteraneană se dezvoltă în zona de climă subtropicală (mediteraneană). Arborii și arbuștii au frunze mici, lucioase: măslin, portocal, leandru, stejar de plută, pinul de Alep etc. Pădurile inițiale au fost în mare parte defrișate și înlocuite cu o vegetație secundară de tufișuri dese, numite maquis (Franța), garriga (Spania), frigana (Grecia). Alte denumiri ale formațiunilor mediteraneene sunt: chapparal (California), matorral (Chile), scrub (Africa de Sud), caatingas (Brazilia).

 Localizare vegetatie mediteraneana



Garriga 


Portocal



2. Pădurea de foioase este alcătuită din specii de arbori care își pierd frunzele iarna: stejar, gorun, fag, carpen, ulm. Este specifică tipului de climă temperat-oceanică. Animalele sunt diverse: lup, veveriță, mistreț, jder, viezure, dihor, căprioară, cerb, bufniță, pupăza.

 Localizarea padurilor de foioase

 Cerb

Padure de stejar

3. Pădurea de conifere (sau taiga) se extinde în America de Nord, Nordul Europei și al Asiei. Confierele (brad, molid, pin, tuia) nu își pierd frunzele. 

Localizare taiga






 
4. Stepa este o asociație de ierburi scunde și apare în clima temperat-continentală. Cantitatea scăzută de precipitații nu permite dezvoltarea arborilor. În America de Nord se numește prerie, iar în America de Sud pampas. Stepele sunt populate de rozătoare și păsări de talie mare.
 
 Localizare stepa

Popandau

Potarniche

Peisaj de stepa

  5. Deșerturile temperate apar în interiorul continentelor Asia și America de Nord datorită izolării față de ocean. Precipitațiile ajung aici destul de rar dinspre ocean. Temperaturile sunt mai scăzute decât în deșerturile tropicale însă vegetația și fauna sunt sărace și aici. Cămila bactriană (cu două cocoașe) este adaptată la aceste condiții.


 Localizare deserturi temperate


 Camila bactriana

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Zona Calda